

– IJSLAND –
PAPEGAAIDUIKER
De papegaaiduiker wordt 28 tot 34 cm lang. Hij is de kleinste soort uit het geslacht Fratercula. Hij heeft een vleugelspanwijdte van 50 tot 60 cm en weegt ongeveer 300 tot 700 gram. Hij eet voornamelijk vis. In de winter is de snavel kleiner, in de nazomer verdwijnen de buitenste lagen.
Over heel IJsland zijn vele plekken te vinden waar ze nestelen. Want in totaal strijken ieder jaar 8 miljoen paartjes op de kust van IJsland neer.

GLETSJERS
IJsland bestaat voor het overgrote deel uit laag- en middelgebergte, al dan niet met gletsjers bedekt, van waaruit vele rivieren naar zee stromen. Sommige daarvan vervoeren zeer grote hoeveelheden water, maar ze zijn doorgaans voor schepen onbevaarbaar door de snelle stroming.

VULKANEN
IJsland kent zo'n 140 vulkanen, waarvan er nog ca. 30 actief zijn. Een vulkaan wordt als actief gezien, als deze in de laatste 10.000 jaar nog is uitgebarsten.
De Hekla is IJslands grootste en bekendste vulkaan. De vulkaan is ketenvormig en 1491 meter hoog (1447 meter voor de uitbarsting in 1947).

WARMWATERBRONNEN
IJsland veel natuurlijke warmwaterbronnen te vinden, soms zomaar langs de kant van de weg. Niets is mooier om dan in de vrije natuur een warm bad te nemen. Gratis en voor niets. Het is wel belangrijk om vooraf de temperatuur van de warmwaterbron te controleren. De watertemperatuur van warmwaterbronnen op IJsland kan namelijk van dag tot dag verschillen. Je zult niet de eerste zijn die zich verbrandt aan het hete water.
